EHBO

Eerste Hulp Bij Orthodontie

Wanneer er iets mis is met een beugel, is het raadzaam direct contact op te nemen met uw orthodontist. De secretaresse maakt dan een afspraak om de klacht te verhelpen. Krijgt u ’s avonds, in het weekend of op vakantie problemen, kijk dan eerst of u het probleem kunt verhelpen via onze ortho-EHBO. Op vakantie kunt u het beste proberen een specialist in de buurt te vinden.

Uw tanden doen pijn

Wanneer u net een slotjesbeugel hebt, of uw beugel weer strakker is gezet, dan kunnen uw tanden de eerste dagen gevoelig zijn. Mochten uw tanden en kiezen erg pijn doen, neem dan een paracetamol. Na een dag of drie zijn uw tanden gewend en zal de pijn zijn verdwenen.

Uw kaken doen pijn bij dragen blokbeugel

Doordat uw kaken in een andere stand komen te staan, kan het zijn dat u de eerste dagen spierpijn krijgt in uw kaken. Dit kan soms aanvoelen als lichte hoofdpijn. Wanneer u erg veel last hebt, neem dan een paracetamol.

De draad van mijn vaste beugel prikt

Kom tijdens de werkdagen in de middag even langs om de draad af te laten knippen. Heeft uw last in het weekend, knip het draadje dat uitsteekt met een nagelknippertje af. Lukt het niet met knippen, dan kunt u er een bolletje wax op doen of, als u dat niet heeft is suikervrije kauwgom een oplossing.

U heeft irritaties in uw mond

Wanneer u net een beugel heeft, kunnen er soms wat kleine irritaties of blaren ontstaan op uw wangen, tandvlees of lippen. Uw wangen en/of lippen moeten een soort eeltlaagje krijgen en na een paar dagen is dit over. Indien u er langer last van heeft dan kunt u bij de balie een doosje was krijgen om op uw beugel te doen. De secretaresse kan u vertellen hoe dit werkt.

Uw losse beugel drukt op het tandvlees

Probeer de beugel alleen s’ nachts te dragen en maak zo snel mogelijk een afspraak. Wij kunnen de beugel zo verstellen dat hij weer goed zit.

Uw losse beugel is stuk

Laat de losse beugel uit en maak snel mogelijk een afspraak. Wij kunnen de beugel zo verstellen dat hij weer goed zit.

Uw spalk zit los

Maak zo snel mogelijk een afspraak voor reparatie.

Uw spalk is gebroken

Maak zo snel mogelijk een afspraak om een nieuwe spalk te krijgen.

Mijn TPA (beugel over gehemelte) zit los

Probeer de beugel weer in de buisjes te schuiven. Lukt dat niet, bel dan zo snel mogelijk op voor een afspraak.

Elastiekje zit los

Heeft u last van het losse elastiekje? Dan kunt tijdens werkdagen in de middag even langs komen om deze opnieuw vast te zetten. Heeft u binnen drie dagen een controleafspraak dan hoeft u niet eerder langs te komen.

Ringetje zit los

Laat het ringetje zitten. Draag geen elastiekjes meer aan het ringetje. Gaat het ringetje toch uit? Bewaar het ringetje goed en neem het de volgende keer mee. Bel zo snel mogelijk voor een reparatieafspraak. Als het ringetje eruit is gegaan, vertel dan aan de secretaresse hoe lang hij er al uit is. In dat geval moet u nog een keer komen om te separeren. (elastiekje tussen uw kiezen)

Slotje zit los

Als het slotje helemaal los zit, dan mag u deze zelf voorzichtig verwijderen met een pincet. Heeft u er geen last van, laat het dan gewoon zitten. Bel zo snel mogelijk voor het maken van een nieuwe afspraak om het slotje weer vast te zetten.

Wat te doen bij pijn

Als je pijn hebt of je vertrouwt het niet bel of mail de praktijk op onze openingstijden. Buiten deze tijden en in het weekend kun je uitsluitend bij zeer ernstige pijnklachten contact opnemen met de Mondzorg Poli, gevestigd in het Diaconessenhuis aan de Bosboomstraat 1 te Utrecht.

Het telefoonnummer is 030-3039750. Bij geen gehoor kun je contact opnemen met de dienstdoende tandarts; klik hiervoor op het het spoeddienst rooster.